brac online

Djecu je najteže zaštititi od sadržaja koje stvaraju sami korisnici interneta. Alatima za filtriranje koji djecu štite od nepoželjnih sadržaja na internetu najviše problema donose sadržaji koje stvaraju sami korisnici, odnosno Web 2.0.

Pokazala je to Neovisna europska analiza alata za filtriranje koju je po narudžbi Europske komisije provela revizorsko-konzultantska tvrtka Deloitte u sklopu Programa za sigurniji internet . Tako je zbog uključivanja Weba 2.0 u ovogodišnje istraživanje preko 30 posto filterskih alata pokazalo slabije rezultate no u prijašnjoj analizi.

Ipak, u usporedbi s prošlom godinom, polovica alata za filtriranje unaprijedila je sposobnost filtriranja stranica koje nemaju seksualni sadržaj. Analiza je pokazala da, općenito gledajući, bolje funkcioniraju alati za filtriranje namijenjeni mlađoj djeci, do osam godina, dok najviše ocjene na testu sigurnosti nije dobio ni jedan filterski alat za djecu od 11 do 16 godina. Rezultati su bili povoljniji kad se ispitivanje ograničilo na na filtriranje pornografskog sadržaja, a najslabiji u pogledu filtriranja sadržaja koje stvaraju sami korisnici (Web 2.0), koje je daleko teže filtrirati.

«Sadržaji koje stvaraju sami korisnici, poput internetskih stranica za razmjenu slika ili videa, mijenjaju se svake sekunde. Klasična rješenja za filtriranje sa 'crnim' ili 'bijelim' listama sadržaja na internetu su, prema tome, ozbiljno dovedena u pitanje. U rješavanje izazova koje donosi Web 2.0 morat će se, pored tvrtki koje se bave razvojem alata za filtriranje, uključiti i sama internetska zajednica», ističe Faruk Muratović, menadžer u Odjelu za poslovno savjetovanje u Deloittu.

Što se tiče jednostavnosti korištenja, mnoga su filterska rješenja ocijenjena lošije no prošle godine. Korisnici očekuju jedostavne načine filtriranja: plug-and-play rješenja, unaprijed instalirane alate te alate koji su već uključeni u ponudu pružatelja usluga pristupa internetu. Upravo su alati za filtriranje sadržaja koje nude pružatelji usluga pristupa internetu te oni koji su kao opcija uključeni u operativne sustave ocijenjeni kao najjednostavniji za uporabu.

 

izvor: www.seebiz.eu

Podijeli članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.