Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

bebe1-naslovna.jpg Obratila nam se Petra, tražeći da istražimo kako se liječi i koje su posljedice Perthesa.
Što je Perthesova bolest? Radi se o avaskulnoj nekrozi što znači "koštana smrt". U ovom slučaju proces se dešava na glavi butne kosti koja je u bliskom dodiru sa karlicom i čini zglob kuka.

 

To nije često oboljenje, (kod 1 od 10 000 djece). Kod dječaka u uzrastu između 3. i 12. godine, ova bolest je 4-5 puta češća nego kod djevojčica. Najveća učestalost je između 4. i 9. godine. Kod većine dece šepanje je prvi znak bolesti, praćen jačim ili slabijim bolom u kuku, ponekad i bez bolova. Obično je zahvaćen jedan kuk, ali u 10% slučajeva proces je obostran.

Kako se postavlja dijagnoza?

Pokretljivost u kuku je ograničena i uglavnom bolna. Na početku procesa rendgenski snimak je obično normalan, ali kasnije se uočavaju promjene koje su opisane u uvodu. Snimanje kostiju posebnim metodama koje se zovu kompjuterizirana tomografija ili skraćeno CT nuklearna magnetna rezonancija, mogu da otkriju promjene u ranijoj fazi bolesti nego rendgenski snimak.

Kako se bolest liječi?
Djecu koja imaju ovaj problem, treba uvijek da kontrolira dječji ortoped. Liječenje zavisi od težine bolesti. U vrlo blagom obliku dovoljno je samo povremeno kontroliranje bolesnika. U težim slučajevima primjenjuje se liječenje sa ciljem da se glava butne kosti zadrži unutar zgloba kuka. To je važno da bi glava butne kosti, kada dođe do stvaranja novog koštanog tkiva, zadržala svoj kuglast oblik. Da bi se to postiglo kod mlađe djece se stavljaju remeni koji drže kukove u razmaknutom položaju. Kod starije djece se primijenjuju ortopedske intervencije (osteotomija tj.rezanje ivice kosti da bi se glava zadržala u boljem položaju unutar udubljenja na karlici).

Kakva je prognoza?
Prognoza zavisi prije svega od težine promjena (manji volumen promjena znači bolju prognozu). Ona je bolja ako je djete mlađe od 6 godina. Cijel tijek zbivanja od fragmentacije do obnavljanja koštanog tkiva-regeneracije traje između 12 i 18 mjeseci. Dobru prognozu ima oko 2/3 djece što se i radiološkim pregledom može potvrditi.

Kakav je savjet za svakodnevne aktivnosti?
To zavisi od vrste liječenja. Djeca sa blažim oblikom bolesti koju liječnikr samo prati, trebaju izbjegavati aktivnosti koje opterećuju zglob kuka, kao što su trčanje i skakanje. U svemu ostalom njihove svakodnevne, školske i druge aktivnosti ne trebaju se razlikovati od aktivnosti njihovih vršnjaka, osim što trebaju izbjegavati teža opterećenja kukova.

 

Vezana vijest: PLIVAZDRAVLJE

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.