brac online

Dijabetes je bolest od koje čovjek može oboljeti u svakoj životnoj dobi pa se tako može javiti i u dječjoj dobi... Taj tip dijabetesa poznat je kao juvenilni dijabetes.

Uzroci i sprječavanje te bolesti nisu poznati. U obiteljima te djece, u većini slučajeva ima dijabetičara. Ponekad se dijabetes dijagnosticira u starijeg člana obitelji kasnije nego kod djeteta. Postoji mogućnost ako su oba roditelja dijabetičari, onda će i dijete imati dijabetes.

Juvenilni dijabetes se razlikuje od dijabetesa kod odraslih po tome što se simptomi uvijek javljaju iznenada i neočekivano. Obično kada se postavi dijagnoza dijete je već u vrlo teškom stanju, zbog dijabetske keto-acidoze.

Suprotno od odraslih djeca koja boluju od dijabetesa rijetko su gojazna. Gotovo bez iznimke, djeca koja imaju dijabetes liječe se inzulinom. Šećer je pohranjen u jetri i mišićima kao kemijska tvar koja se zove glikogen. Kada količina šećera u krvi pada zbog povećanih staničnih potreba, proizvodi se još jedan hormon gušterače - glukagon. Glukagon djeluje na glikogen u jetri i pretvara ga u glukozu koja zatim odlazi u krvotok. Kada se razina šećera u krvi podigne, proizvodnja glukagona prestaje.

Kod dijabetesa problem je u nedostatku odgovarajućih količina inzulina, koji omogućuje prolaz šećera u stanice kojima je potreban. Ako šećer ne može doći do stanice, onda ga sve više ima u  krvotoku. Tako raste količina šećera u krvi.

Akumuliranjem šećera u krvi prekorači se prag čuvanja šećera u  bubrezima,pa se on pojavi i u urinu. Šećer koji prelazi u  urin veže na sebe velike količine vode, što rezultira učestalim mokrenjem i pretjeranom žeđi.

Jedan od vrlo čestih simptoma je mokrenje u krevet kod djeteta koje to inače ne čini. Zbog nedovoljne opskrbe stanica organizma energijom, dolazi do razlaganja tjelesnih masnoća u sastavne elemente, poznate kao masne kiseline, koje se koriste kao nadomjestak za energiju uslijed nedostatka šećera.

Podijeli članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.