Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

bebicaa.jpg

Hipoglikemija označuje nisku razinu šećera u krvi. Donosimo Vam uobičajne simptome i kako reagirati. Uobičajeni simptomi su bljedilo, znojenje, promjene u stanju svijesti. Kada se bilo koji simptom od ovih javi ili se češće javlja, onda se vjerojatno radi o hipoglikemiji. Ako djetetu pregledamo krv za vrijeme napadaja i ako se pokaže da je razina šećera u krvi vrlo niska, obično nije potrebno obavljati druge testove.

Inače radi dijagnosticiranja  hipoglikemiju možemo izazvati ako dijete za vrijeme boravka u bolnicu  stavimo na redukcionu djetu,odnosno ako mu dajemo hranu vrlo niske energetske vrijednosti i bez ugljikohidrata.Obično se kod hipoglikemije radi o vrlo aktivnom djetetu, koje nije naročitog apetita i koje je na donjoj granici standarda za tjelesnu visinu i masu.


Više od pola te djece je rođeno prijevremeno i s nižom porođajnom težinom od normalne.Napadaji hipoglikemije obično se javljaju u ranim jutarnjim satima,ali se mogu javiti i  u drugo doba dana ukoliko djetetu nedostaje odgovarajuća količina ugljikohidrata ili je fizički iscrpljeno a da prije toga ništa nije jelo.Povraćanje je česta popratna pojava hipoglikemije uz napadaje.Simptomi brzo nestaju poslije intravenoznog davanja šećera.

Liječenje se sastoji u povećanju dnevne količine energetskih bogatih namirnica i ugljikohidrata,posebno u danima kada bi veći fizički napor (kao npr. putovanje ili sl.) poremetili ionako izbirljiv apetit.

Općenito roditeljima se savjetuje da djeci daju više ugljikohidrata i energetski bogatiju hranu u svim dnevnim obrocima. Ako dođe so infekcije i dijete ne jede dovoljno treba paziti da dijete dobije odgovarajuću količinu ugljikohidrata. Preporučuju se zaslađeni sokovi i drugi napici. Ohrabrujuće je to što se napadaji hipoglikemije javljaju u dobi između1,5 do 6 godina života a poslije te dobne granice simptomi uglavnom nestaju.Hipoglikemija se javlja i u dijabetičara koji uzimaju inzulin.To je stanje poznato kao inzulinska reakcija. Ima i drugih uzroka hipoglikemije kod novorođenčadi i male djece no oni su vrlo rijetki.

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.