Brač Online

Portal otoka Brača - već 15 godina s vama

Treptanje očima jedan je od najčešćih tikova kod male djece, stoga Vam donosimo najvažnije o toj vrsti tikova. Prije svega, treba naglasiti kako su tikovi nesvjesni, mehanički pokreti koje je nemoguće kontrolirati. Jedan od tikova kod djece jest treptanje očima.

Treptanje očima često se pojavljuje kod djece koja se teže prilagođavaju na odvajanje od majke, odlazak u vrtić i jaslice, objašnjavajući tako, kako tvrde stručnjaci, skrivanje od nelagode, odnosno od onoga što ne žele vidjeti. Mada, takvi tikovi predstavljaju negativnu stranu kod djece, ujedno mogu nesvjesno izražavati i veliku radost kao na primjer kada je riječ o odlasku na neko njima drago mjesto ili pak prvi pozitivni dojam kod susreta s nekom osobom.

U takvim slučajevima, kada su tikovi kod djece učestali i stvaraju problem u komunikaciji ili s druge strane javljaju sramežljivost u okolini, prije svega treba kroz razgovor doznati da li je dijete tužno i što kod njega budi tu tugu.

Ono mora shvatiti da su roditelji tu da bi razgovarali o osjećajima. Blagim glasom, skrećemo mu pozornost na neku drugu stvar kako nebi intezivno mislio na događaj koji uzorkuje tikove. Važno je napomenuti da ni u kojem slučaju ne smijemo dopustiti zadirkivanje zbog tika jer ćemo time samo pogoršati stvar i onemogućiti poboljšanje, odnosno otkrivanje uzroka. Stoga, saslušajte dijete, pustite da Vam pokaže i dokaže razlog svoga tika, nemojte tumačiti tik na svoj način, jer možda upravo griješite u procjeni.

Podijeli članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.