Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

bebe-naslovna2.jpg Glavobolja je vrlo čest simptom kod djece. Javlja se kod vrlo mnogo bolesti i samo je jedan od znakova u skupini simptoma. Donosimo najbitnije u vezi glavobolje.

 

 

 

Na primjer kada dijete ima upalu grla ili anginu onda mu je tjelesna temperatura povišena ima bolove u trbuhu i u grlu a sve su ove pojave popraćene još i glavoboljom. Lječenjem infekcije ublažavamo glavobolju. Kada se radi o glavobolji dijete je potrebno promatrati. Ako se dijete žali ali obavlja svoje uobičajne aktivnosti nema razloga za brigu jer obično sama spontano proðe i ne traje dulje od jednog dana. No ako dijete boli pospano je i ne igra se, leži , vrti mu se , zbunjeno je, odmah ga vodite lječniku bilo da je dan ili noć.

U nekim slučajima glavobolja traje vrlo kratko ali se često javlja. Kod takvih glavobolja dijete je blijedo, žali se na bolove u trbuhu i voli ležati. Zatim sve proðe, dijete se potpuno oporavi dok se opet glavobolja ne vrati. U tim slučajevima bilo bi dobro posavjetovati se s lječnikom.

Često se javlja uz infekcije a jedna od vrsta infekcije svakako izaziva zabrinutost kod svakog čovjeka-menengitis. Menengitis uzrokuje ukoćenost šije pri čemu se javlja bol ako želimo okrenuti glavu. Iako menengitis može izazvati glavobolju i kočenje vrata ovi su simptomi samo u malom broju izazvani tom upalom. Kada je glavobolja popratni simptom  uz iscjedak iz nosa i puni nos postoji vjerojatnost da se radi o upali sinusa. Nije potrebno posebno objašnjenje  za glavobolju nakon povrede i udarca.

Kronično otrovanje olovom takoðer izmedu ostalog izaziva glavobolju. Glavobolja može nastati i zbog migrene. Migrenozne glavobolje, zbog širenja arterija ispod kosti lubanje na površini mozga, često iako ne uvijek lokalizirane su na jednoj strani glave, različitog su inteziteta, ponavljaju se a popračene su gubitkom apetita, mučninom i povračanjem. Takva djeca obično su iz obitelji s migrenoznim glavoboljama.

U medicinskoj praksi zabilježene su takve glavobolje kod dvogodišnjeg djeteta. Glavobolja može biti takoðer i rezultat psihičke napetosti ili se dijete može ovim simptomom koristiti kao sredstvom pridobivanja pažnje. Ove su glavobolje vrlo "stvarne". Izazivaju jaku bol i njima se treba ozbiljno pozabaviti. Potrebno je tražiti specifične uzroke i rješavati emocionalne probleme koja izazivaju takva stanja. Takve glavobolje obično su odraz negativnih osječaja koji se manifestiraju tjelesnim simptomima, umjesto da ih dijete riječima izrazi, stoga su znak da dijete ima poteškoće. Nemojte čekati nego porazgovarajte s doktorom koji će vas uputiti dalje.
Djeca se takoðer mogu žaliti na bol u glavi i očima kada ima probleme sa vidom, a te su smetnje naročito izražene kada je dijete premoreno. Treba obaviti okulistički pregled. Najveći problem u slučaju glavobolje, su naravno tumori na mozgu. Meðutim iako mogu izazvati glavobolju, tumori su uzrok takvim smetnjama kod vrlo malog broja djece, koja se žale na glavobolje. U pravilu one su kasna manifestacija tumora. Tumori su vrlo rijedak uzrok ovim simptomima.

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.