Brač Online

Portal otoka Brača - već 15 godina s vama

Djeca osjećaju mnogo prolaznih boli u nogama, kostima i zglobovima, koje nisu sasvim objašnjene, ali su vjerojatno rezultat zajedničkog djelovanja naglog rasta i izrazite fizičke aktivnosti. Donosimo Vam par savjeta za bolove Vaše djece.

Bol u peti uobičajena je za djecu u dobi između 8 i 10 godina i za razdoblje adolesencije. Predstavlja prevelik napor za dio tjela koji raste. Bol ublažavamo tako da djetetu petu dignemo za 1,5 cm a ponekad su potrebni i ortopedski ulošci. Također se zna javiti i bol u listu noge, koja je rezultat mišićnog napora. Ove boli se nazivaju bolovi rasta.Ipak se dobro obratiti lječniku radi razlikovanja ovih poteškoća od bolesti koje se javljaju uz slične simptome.

BOL U KOLJENU

Najčešći uzrok boli u koljenu je povreda. Takoðer se može javiti i u slučaju smetnji u kuku što bi značilo da nešto sa kukom nije u redu.Javlja se i kod reumatske groznice i reumatoidnog artritisa. Čest uzrok je u promjenama - nedostatak hrskavice koljeničnog zgloba. Bol u koljenu se javlja i kod Osgood-Schlatterove bolesti. Dobila je naziv po liječniku koji je prvi opisao. Vrlo je čest poremećaj različite težine, a javlja se uglavnom u dječaka. Gornji dio potkoljenice (tibije), neposredno ispod koljena, otekne, upali se i postane osjetljiv. Djeca se žale na bol, osobito pri hodanju. Iako uzrok nije sasvim jasan, smatra se da je ona rezultat opterećenja noge. Djeca s takvim smetnjama moraju što manje hodati i trčati, odnosno ograničiti sve aktivnosti na one osnovne. Kada je bol jako izražena ponekad treba odležati a nekad je čak potreban gips ili udlaga kako bi se osiguralo mirovanje. U većini slučajeva bol prolazi za tjedan ili više dana a zna se ponavljati dok djete ne prestane rasti.

BOL U  KUKU

Djeca se često žale na tu bol koja može biti znak laganog nadražaja zgloba kuka ili simptom teške abnormalnosti. Popratna pojava te boli je hramanje  te odbijanje hodanja uz plač. Iako djeca koja imaju neku bolest kuka, obično se žale na bol u koljenu a ne u kuku, to je zbog rasporeda živaca. Važno je reagirati ako su simptomi praćeni povišenom temperaturom.

Toksični sinovitis česti je oblik nadraženosti kuka u djece i obično se javlja u dobi između 4.i 8. godine života. Uzrok je nepoznat  a simptomi su bol i hramanje uz ukočenost kuka i dolazi nakon prehlade ili upale grla. Obično se dobro lječi iako ponekad ako su simptomi prejaki zahtjeva hospitalizaciju. Septički kuk je opasna i rijetka bakterijska infekcija zgloba kuka koja zahtjeva hitnu intervenciju. Pračena je bolom djete odbija hodati i gotovo uvijek ide s vrlo visokom temperaturom. Kuk treba hitno operirati  radi saniranja infekcije i trajnog oštećenja kuka. Legg-Perthesova bolest najčešće se javlja u dječaka u dobi između 4. i 10. godine života. Iz nepoznatih razloga privremeno je prekinut dotok krvi u gornji završetak bedrene kosti. Kost postaje vrlo meka i savitljiva opterećenja  usljed težine i hodanja izaziva oštećenje koje predstavlja veliki problem kasnije u životu ako se ne poduzmu odgovarajuće mjere. Sastoji se od imobilizacije ili operacije. Vrijeme zaliječenja je od 2-3 mjeseca. Ovo stanje se razvija vrlo sporo uz minimalne simptome pa je vrlo važno djete koje dugo hrmlje obavezno odvesti specijalisti.

BOL U PRSNOM KOŠU

Ova bol je vrlo čest simptom kod djece. Uzrok je uglavnom udarac. Izrazita bol i modrica ukazuje na prelom rebara. Bol u prsima je popratna pojava i kod prehlada kao rezultat kašljanja. Ljekovite masti imaju blagotvorno djelovanje na bol mišića prsnog koša. Otežano disanje kod astme i upale pluća razumljivo dovodi do boli mišića prsnog koša. Ako je bol u prsnom košu kod odraslih često puta izazvana srčanim problemima kod djece je tako rjedak da ga možete potpuno zanemariti.

BOL U TESTISU

Ova bol nije česta kod djece. Ako se dječak žali na bol te ako su testisi otečeni te promjenjene boje treba se odmah javiti lječniku. Uzroci su višestruki. Udarac u slabine jedan je od uzroka. Bol je jaka dijete plaće i savija se. Hladan oblog ublažuje bol koja bi poslije jednog sata trebala nestati. Drugi uzrok je torzija ili savijenost sjemenovoda koji je pripijen uz gornji dio  testisa. Ako se savije nema dotoka krvi pa postoji bojazan od infarkta(odumiranja) tkiva testisa radi slabe prokrvljenosti. Kada se to dogodi testis otekne i postane bolan, dijete dobije temperaturu bolove u trbuhu te počne povraćati. Jedini lijek je hitan kirurški zahvat. Još jedan od razloga je bakterijska infekcija epididimisa (dio sjemenovoda koji se nalazi na stražnjoj strani testisa). Javlja se u adolesenciji a samo ponekad kod manje djece. Često je povezana s infekcijom mokračnih puteva. Testikularni tumori su rijetki uzrok boli.

BOL U UHU

Starije dijete će reći kada ga boli uho dok male bebe pokazat će to svojim ponašanjem. Usprkos uvriježenom mišljenju kako to nije pouzdan znak. Dijete će pokazivati na uho, biti razdražljivo ili plakati dok guta hranu također mala djeca imaju povišenu temperaturu, dok velika djeca nemaju. Upalu uha uvjek treba liječiti. Ne liječi li se mogu izazvati trajne posljedice. Nemojte ništa davati na svoju ruku eventualno možete na uho staviti topli oblog. Iscjedak iz uha ukazuje da je uslijed pritiska zbog upale pukao bubnjić. Puknuće na bubnjiću je obično vrlo malo i brzo zacijeljuje. Terapija je antibiotska. Bol u uhu koja se povečava dodirivanjem uha svrbež duboko u uhu i iscjedak, simptomi su upale ušnog kanala. Ova se upala često dogaða zbog vode koja uðe u uho.

BOL U VRATU

Bol u vratu ili ukočenost vrlo je česta pojava. Ona se često javlja zbog upale grla ili nekih drugih virusnih bolesti. Također može biti kao posljedica ozljede ili lošeg položaja vrata za vrijeme spavanja. Bol u vratu može biti simptom artritisa vrata iako je artritis neobična pojava kod djece. U takvom slučaju dijete drži vrat ukočeno i okreće se cijelim tijelom.

BOL U ZGLOBU

Najčešći uzrok su povrede. Uslijed udarca ili pada koža na mjestu zgloba je oderana a zglob može oteći i pojaviti se modrica. Na mjesto povrede treba staviti oblog i neka dijete miruje za nekoliko dana sve će biti u redu. No ako je koža oko zgloba otečena i crvena modrica se proširi te bol ne prestaje i još k tome dijete dobije temperaturu hitno se treba javiti ljiečniku zbog mogućeg prijeloma ili infekcije kosti (osteomijelitis). To je ozbiljno stanje i treba hitno intervenirati. Zglob treba mobilizirati i što prije otići u bolnicu.

Podijeli članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.