brac online

Nakon prve godine života dijete postaje sve zainteresanije za svoju okolinu koja sa sobom donosi i razne opasnosti. Evo nekoliko savjeta vezanih uz tu dob.

Moje dijete krvari iz nosa,kako da zaustavim krvarenje?
Krvarenje iz nosa (epistaksa) je veoma često u djece i nije opasno. Važno je da roditelj ostane smiren i razuman jer ako dijete počne plakati, krvarenje iz nosa može se pojačati. Djetetovu glavu lagano nagnite prema nazad kako dijete ne bi gutalo krv. Kako bi počelo disati na usta lagano mu začepite obje nosnice i tako radite s prekidima deset minuta. Možete mu staviti kockice leda na nos i gornju usnu. Neka u prostoriji gdje dijete boravi bude prisutan ovlaživać zraka i imajte na umu da djetetovi nokti uvijek budu uredno podrezani kako ne bi sami ozlijedili svoj nos. Ukoliko krvarenje ne prestane kroz dvadesetak minuta pozovite liječnika.

Moje dijete grize, kako da to spriječim?
Ugrizi su znak agresivnog ponašanja .Agresija je dio normalnog razvoja,ali i psihosocijalni poremećaj. Takvo ponašanjeima za svrhu skretanje pažnjeili je znak neprijateljstva kojemu je cilj da nanese fizičku ili psihičku bol. Ono je veoma često u dvogodišnje i starije djece a usmjereno je najčešće izravno prema roditeljima nebi li ovi ispunili kakav zahtjev. Na žalost, mnogi roditelji presreću takvo ponašanje negativnom reakcijom kao što je ljutnja i razne zabrane. No, s time postižu kontra efekt. Važno je otkriti uzroke takvog ponašanja i biti spremni otkloniti uzrok.

Moje dvogodišnje dijete zadržava dah kad vičem na njega. Kako da se ponašam?

Zadržavati dah može određeno vrijeme a onda će morati izdahnuti. U tom će slučaju reagirati automatski mehanizam i ponovno će poćeti disati. Ako se to pojavljuje samo kada vičete na njega problem morate poćeti rješavati od sebe. Potrebno mu je vaše vodstvo na pozitivan a ne negativan način.

Moje dijete grize nokte, kako ga odučiti od toga?

Nemojte ga prisiljavati već ga zabavite ili ga nečim zaposlite. Prisjetite se u kojim situacijama dijete grize nokte vjerojatno kada je uplašeno ili uznemireno? Poštedite ga takvih situacija, imat će manju potrebu da se tješi tom navikom.

Mom djetetu se inficirao nokat. Što da radim?

Najčešći uzrok inficiranja noktiju je prejako izrezivanje noktiju. Nikada ne zaobljujte uglove noktiju kako ne biste ozlijedili zanoktice i tako stvorili mogućnost da dođe do infekcije. Kad je nokat inficiran mažite ga antibiotskom mašću ili ispirite sa slanom vodompetnaestak minuta. Postupak ponovite dva do tri puta dnevno. Ako se pojavi crvenilo ili se povisi temperatura odvedite dijete liječniku.

Podijeli članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.