brac online

Što uzrokuje kožnu bolest i kako njegovati djete u toj situaciji? Kožna bolest nastaje zbog začepljenja pora u koži.

Češće se javlja u toplijim krajevima i kod povišene temperature. Najbolji način njege kožne bolesti je da kožu održavate suhom i čistom te držite dijete u hladnijoj prostoriji.

Kako njegovati djetetovu glavicu dok ima tjemenicu?
Tjemenica je oblik seboroičnog dermatitisa. Najčešće se javlja u prva dva tjedna života djeteta a praćen je sa crvenkastim područjem koje imaju žućkaste ljuskice. Može se proširiti na obrve, oko usta, u području pupka,ispod pazuha te ima tendenciju da se vraća. Glavicu djeteta dobro namazati dječjim uljem a sutradan kosu dobro iščetkajte. Budite uporni da se opet ne vrati.

Dijete ima crveni madež na leđima, što raditi?
Madeži ovog tipa česti su u male djece, a nastaju zbog zgusnute mrežekrvnih žila koje se nalaze odmah ispod kože. Mogu se povećati u prvih godinu ili dvije izazivajući kod roditelja strah da su maligni. U većini slućajeva nije potrebno nikakvo liječenje i može se očekivati da će nestati u dobi između pete i šeste godine ostavljajući mali trag.

Je li opasno ako se madež povrijedi?
Većina madeža sastoji se od normalnih kožnih stanica i organa, kao što su znojne žljezde. U njima su koncentrirane normalne kožne stanice u većem broju. Tako kad se madež ozlijedi, najvjerojatnije će zacijeliti kao što bi zacijelio bilo koji drugi dio kože i neće se razviti zloćudni proces. No ako postoji kronična ili opetovana ozljeda na madežu te određene vrste madeža do promjene na njima bi moglo doći te treba biti na oprezu i u kontaktu sa liječnikom.

Je li lišaj zarazan?
Lišaj je rezultat gljivične infekcije koja napada tjeme ili kožu. Infekciju dijete nože dobiti od druge djece ili životinja. Lišaj može biti zarazan a lječenje se provodi u toku dva do tri tjedna.

Što je impetigo?
Impetigo je površinska bakterijska infekcija koju uzrokuju stafilokoki i streptokoki. Javlja se u obliku malih mjehurića koji su ispunjeni gnojem, stoga je to zarazno stanje i prenosi se s jednog djela tjela na drugi ili s osobe na osobu. Vrlo je važno da se pravilno čisti oboljela mjesta i da djete ne dodiruje rukama. Lječnik će prepisati antibiotsku mast a često će dijete morati uzeti antibiotik oralno.

Što je ekcem?
Ekcem je upalna reakcija na koži uzrokovana alergijom. Alergiju mogu izazvati hrana,neke tvari koje je dijete udisalo, ali isto tako može postojati jaka obiteljska predispozicija za ovo stanje. Zahvaćena područja vlažite oblozima od kamilice kako bi ublažili svrbež, no svakako treba otići liječniku.

Moje dijete je imalo nekoliko dana visoku temperaturu koja se spustila ali pojavio se osip po cijelom tijelu - što ga je uzrokovalo?
Najvjerojatnije je riječ o virusnoj infekciji koja se manifestira osipom. Javlja se u djece između trećeg i osamnaestog mjeseca života. Počima visokom temperaturom koja prolazi za dva do tri dana. Nakon toga se javlja osip. Bolest je zarazna, poznatija kao trodnevna groznica. Inkubacija traje između sedam i deset dana.

Moje dijete ima bijele mrlje po jeziku i s unutrašnje strane obraza što da radim?
Zajednički naziv ove pojave je upala usne sluznice koju najčešće uzrokuju gljivice. Djeca sa ovom upalom mogu imati probleme sa hranjenjem jer su usta ponekad osjetljiva. Liječenje se sastoji u čišćenju ovih mrlja i korištenju ljekova koje prepiše liječnik. Važno je napomenuti da majčina bradavica bude besprijekorno čista a ako dijete jede na bočicu važno je da ona bude sterilizirana.

Podijeli članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.