Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

11-beba-naslovnica

U ovom nastavaku donosimo Vam par savjeta općenito vezanih za prehranu beba.

Trebam  li prokuhati vodu prije no što je dam djetetu?

Bilo bi poželjno da se djetetu prokuhava voda nekih petnaestak minuta ali isto tako je važno da bočica i dudica bude uvijek čista i nikada ih ne ostavljajte mokre nego dobro posušite da bi izbjegli eventualno stvaranje gljivica.


Moje se dijete zagrcnulo dok sam ga hranila.  Zašto?

To se može dogoditi zato što se dijete već dovoljno najelo, no može to raditi i zato što normalni mišić koji zatvara otvor želuca nije do kraja zatvorio prolaz pa dolazi do tzv. gastroesofagalnog refleksa. Djeca s ovim refleksom, blagim ili ozbiljnim, mogu se zagrcnuti kad postoji mali ili uski prolaz između ždrijela, tube koja prolazi između usta i želuca, i dušnika, tube za disanje koja vodi u pluća.

Moje dijete ne izgleda bolesno,ali je izgubilo zanimanje za  jelo jede kao ptičica. Je li to normalno?

U  prvoj godini života djeca naglo rastu i, općenito mnogo jedu. Normalno je da za to vrijeme djete dobije oko 6,5 kg. Nakon prvog rođendana djeca u prosjeku dobivaju 3,2 kg, a u slijedećim će godinama dobivati još manje. Za jednogodišnjake  je tipično da jedu kao ptičice, neki jedu dva, neki tri do četiri obroka dnevno, no odbijaju hranu koja se roditeljima čini važna. Ipak većina će prihvatiti gotovo sva jela i količine, ako im se  nameće. Ako vaše dijete ne gubi na težini ili ne izgleda bolesno, problem je u njegovim prehrambenim navikama.

Moje se djete naguta zraka dok doji,te nakon hranjenja plače. Kako mu pomoći?

Pomoći mu možete da naslonite trbuh vašeg djeteta na vaše rame, no još je bolji način da na lijevu stranu djetetova trbuha postavite četiri svoja ispružena prsta dok lagano pritišćete trbuh desnom rukom, lijevom podižite djtetovu glavu uvis. Taj mali manevar omogućuje da zrak brzo izađe. Izbacite zrak prije i poslije svakog hranjenja i svaki put kad je djete nemirno.

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.