brac online

Grčevi u djeteta mogu biti vrlo traumatično iskustvo kako za dijete tako i za njegove roditelje.

Primjetila sam da su se ruke i noge moga djeteta jako trzale a onda je to prestalo. Jesu li to konvulzije?

Trzaji mogu a i ne moraju biti konvulzije ovisno o starosti vašeg djeteta, o tome kad se to dogodilo i o izgledu tih trzaja. Mala djeca su osjetljiva i na podražaje reagiraju isprekidanim pokretima. Kada dijete spava mogu se trzati mišići lica, ruku ili nogu ovisno o tome u kojoj su fazi sna. Ovi trzaji su obično kratkotrajni.

Konvulzije s druge strane obično su jačeg intenziteta, a i trajnost im je duža. Dijete se obično probudi kad ga spopadnu grčevi i tek nakon nekoliko minuta dolazi k sebi. U vrijeme dok se grči može imati stolicu ili mokriti. Kad prođe napadaj dijete je iscrpljeno i čvrsto će zaspati.

Da biste saznali koje je grčeve imalo vaše dijete treba ga odmah odvesti liječniku koji će napraviti laboratorijske pretrage i elektroencefalogram koji će pokazati jesu li to bile konvulzije. Važno je da zapamtite što više pojedinosti vezanih uz taj događaj da bi mogli reći lječniku koji će tada lakše postaviti dijagnozu.

Podijeli članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.