Brač Online

Portal otoka Brača - već 15 godina s vama

Kada djeca izgovore prve riječi? Dijete najprije ispušta zvukove zatim slogove pa riječi. To se sve zbiva u prvoj godini,  no kada točno ovisi o zrelosti pojedinca.

Mnoga djeca počnu gugutati već u prva dva mjeseca. Smijati se i vrištati između trećeg i četvrtog mjeseca. S devet mjeseci većina će reći mama i tata iako nisu svjesna na koga se ti nazivi točno odnose. U velike većine djece govor se naglo razvija nakon dvanaestog mjeseca života.

Nakon pregleda doktor mi je rekao da moje dijete ima kratku sponu na jeziku .Što to znači?
Normalno je da postoji spona od tkiva koja ide od donje strane jezika i spaja ga s dnom unutrašnje  strane usta. Ako je ta spona prekratka ili prekruta te onemogućava pokretanje jezika,može u djeteta izazvati poteškoće. Ako se pokretljivost jezika ne uspostavi sama od sebe i ako postoji mogućnost poteškoće u govoru,mali operativni zahvat riješit će taj problem. Najbolje ga je napraviti kada dijete ima godinu dana.

Podijeli članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.