Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

6-beba-naslovnica

Dojiti ili ne, kako i do kada? Odogovore na ova pitanja potražite u novom prilogu Beba.

Uzimam antibiotik. Hoće li zbog toga dijete dobiti proljev?

Vaše će dijete s mlijekom popiti i manju količinu antibiotika i može dobiti proljev.Bilo bi najbolje da se izdajate da ne bi izgubili vaše mlijeko a do vašeg ozdravljenja davati djetetu zamjensko mlijeko.


Kad je najbolje odbiti dijete od prsa i dati zamjensko mlijeko?

Odbijanje od prsa je proces bitne promjene za dijete. Približno u šestom mjesecu života djetetove rezerve željeza se smanje da je potrebno u njegov jelovnik uvesti hranu bogatu željezom.Postupno će jelovnik biti sve veći  i raznovrsniji no to ne znači da dijete i dalje ne treba biti na prsa.Ne postoji propisano vrijeme i to će ovisiti o mnogim okolnostima.Ovu promjenu valja uvoditi postepeno i polako.

Kako mogu znati da je dijete dojenjem dobilo dovoljnu količinu mlijeka?

Možete biti sigurni da vaše dijete dobiva dovoljno mlijeka ako u prvom mjesecu života traži da ga nahranite svaka tri sata,ako na dan dobiva 28.3 grama ili ako nakon dojenja izgleda mirno i spokojno spava.

Nakon hranjenja moje dijete plače i podiže noge je li to nekakav problem?

To je uobičajen problem poznat kao kolike ili grčevi u prva tri ili četiri mjeseca izaziva veliku zabrinutost roditelja.U biti dijete nije zadovoljno jer njegov probavni sustav još ne radi kako valja .Pokušajte smanjiti uznemirenost u obitelji.Ponekad dijete prebrzo ili previše pojede.Možda  mu ne odgovara zamjensko mlijeko .Pokušajte zamjeniti marku mlijeka.Ako dojite možda griješite u svojoj prehrani.Ako nije ništa spomenuto obratite se liječniku koji će vam dati lijek protiv grčeva.

Mogu li na svoje dijete prenjeti kakvu bolest dok dojim?

Dojenje je više zaštita no prijenosnik infekcije.U pravilu dijete koje doji bolje je zaštićeno od djeteta koje je na umjetnoj prehrani.Ako majka ima neku pritajenu virusnu infekciju ili hepatitis B tada se treba posavjetovati sa liječnikom o korisnosti hranjenja majčinim mlijekom.Osim u ovim izuzetnim slučajevima,majčino mlijeko brani od zaraze.

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.