Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

4-beba-naslovnica

Bilo kakvo začepljenje gornjih dišnih putova (nosa,ždrijela,grla i dušnika)može uzrokovati glasno disanje(stridor) koje je vrlo često u dojenčadi... Zbog zapreka na koje zrak nailazi u zračnom prolazu,dolazi do vibracija koje stvaraju buku.Zbog vrlo kratke udaljenosti između djetetova nosa,grla i grudnog koša često zvuk koji se stvara u nosu ili grlu prenese u grudni koš,dajući iluziju da je upravo to ono mjesto koje treba lječiti...


Moje dijete ima začepljen nos i nemogu ga hraniti što učiniti?

Novorođenčad diše kroz nos i mora se naučiti disati na usta.Zbog toga djeca sa začepljenim nosom mogu imati problema oko hranjenja.Jedan od najefikasnijih  načina toalete nosa je da u svaku nosnicu ukapate tri kapi fiziološke otopine,sačekate petnaestak sekundi,a potpm pomoću pumpice oslobodite djetetov nosić od otopljene sluzi.Budite pažljivi da nebi oštetili sluznicu nosa.Ukoliko sluz postane žućkasta ili zelenkasta posavjetujte se s lječnikom.Ako je zrak u djetetovoj prostoriji suh nabavite ovlaživač ili na malom kuhalu stavite da stalno i polako vrije lonac čaja od kamilice.

Moje dijete ima suhi kašalj te se pogoršava noću i kad plače-ima li upalu grla?

Moguće, no vaš opis ukazuje na to da dijeti vjerojatno ima laringitis.To je česta bolest koju u ozbiljnijem obliku poznajemo kao krup.Karakterističan je piskutavi kašalj.Uzročnici mogu biti bakterije i virusi.Često se javlja u djece mlađe od tri godine najčešće oko 21.mjeseca.Bolest se najčešće javlja noću.Djetetu možete olakšati parom ,hladnim noćnim zrakom ili parom stvorenoj u zatvorenoj kupaonici  ispuštajući vruću vodu u kadu.

Mogu li dati djetetu lijek protiv kašlja?

Lijekovi protiv kašlja nesmiju se davati maloj djeci bez konzultacije sa liječnikom.Mnogi od tih ljekova sadrže opojna sredstva koja se ne smiju davati djeci mlađoj od dvije godine.

Koji je najbolji način da malom djeteu dam lijek?

Pažljivo slijedite upute koje je dao ljiečnik o doziranju lijeka i zato koristite standardiziranu žličicu.Budite strpljivi dok dajete lijek.Djetetu blago nagnite glavu prema natrag.Ako nemate pomoć djete polegnite u kolica u poluležećem stavu.Ne požurujte ga.Ako se djete jako opire i plače pustite ga da se odmori,i svakako ga mazite po licu.Ako povraća okrenite ga na bok ,lupkajte nježno po stražnjici i očistite mu usta.Nastojte ne davati lijek na pun želudac.Budite uporni i smireni.

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.