Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

1-beba-naslovnica

U našem prvom u nizu priloga namijenjenih bebama i njihovim roditeljima, osvrćemo se na problem anemije tj. slabokrvnosti... Anemija (slabokrvnost) označuje postojanje manje količine hemoglobina u crvenim krvnim stanicama,bez obzira na uzrok.Simptomi su nejasni i podudaraju se sa simptomima drugih bolesti.Najčešće su to bljedilo,tromost,ponestajanje daha i gubitak apetita.


Je li anemija štetna za dijete-postoji li preventiva?

Svakako da je štetna.Anemija zbog pomanjkanja željeza najčešći je njezin oblik a, rezultat je loših prehrambenih navika.Osim gore navedenih simptoma dijete može biti premalo ili  previše teško.Preparati željeza,majčino mljieko ili gotova dječja hrana,zajedno s lječničkim pregledom,mogu zaštititi dijete od pojave anemije u prvoj godini života.U drugoj godini života treba davati djetetu odgovarajuće količine hrane bogate željezom(kuhana govedina,jaja,jetrica,te žitarice bogate željezom također zeleno lisnato povrće).
Ograničite unos špinata:oksalna kiselina koju sadrži to povrće smanjuje apsorpciju željeza.Uz obroke nemojte djetetu davati čaj ,kavu ,kakao,ili coca-colu jer tanin u tim napitcima također sprječava apsorpciju željeza.Davati namirnice bogate C vitaminom jer one potiču apsorpciju željeza npr.uz obrok popiti čašu soka od naranče.

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.