Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

madeziNovi prilog u našoj stalnoj rubrici "Bebe" posvećen je madežima...


Vrlo se mnogo djece rodi s madežom ili nevusom. Jedan tip je hemangiom, niz izraslina malih krvnih žila, na ili ispod kože. Drugi je običan madež.
Najčešći hemangiom je tzv. "lososova pjega", nakupina malih crvenih mrlja na potiljku, preko nosa ili na vjeđi.  Obično se kaže da je znak na vratu "ugriz rodina kljuna". "Lososova pjega" ne zahtijeva nikakav tretman i postepeno se izgubi u toku prve godine života.
"Znak jagode" također je vrlo čest hemangiom i javlja se u gotovo 10% djece, ali češće ženske. Svijetlocrvene boje, i ovaj trag izgleda kao da je jagoda prerezana na pola i pritisnuta na kožu djeteta. Najčešće se javlja na licu ili na vratu. Karakteristično je da kod rođenja ovaj znak može biti tako mali da ga jedva primjetimo, ali se ubrzo počinje naglo povećavati i najveći je u dobi od oko 6 mjeseci. Gotovo bez iznimke, nagli rast znači da će znak s vremenom i nestati. Promjena boje u tamnocrvenu i pojava malih otočića sivog u crvenom znači povlačenje znaka. Do treće godine života taj znak nestaje kod jedne trećine djece, do četvrte godine života kod 60% djece, a do šeste kod 70%. Sve zajedno, u 90% slučajeva znak nestaje spontano. U rijetkim slučajevima kada on brzo raste ili kad je na mjestima na kojima dolazi do čestih modrica, potrebna je lječnička intervencija. Vrlo rijetko se mora kirurški odstraniti.

Kod manjeg broja djece ovaj znak se širi u dubinu kože. Vidljivi dio može biti samo vrlo mali djelić cijelog hemangioma. Neki su hemangiomi potpuno izrasli u dubini kože, i prepoznatljivi su samo po ispupčenju na koži ili slabo vidljivoj velikoj tamnoj masi pod kožom. I ovi hemangiomi se u pogledu rasta i povlačenja, uglavnom ponašaju kao i oni vidljivi.

Treća vrsta hemangioma poznata je pod nazivom "vinozna pjega". Ove mrlje su dijelovi kože koji su potpuno normalni, osim vidljivog crvenila. Najpoznatija je mrlja na čelu u obliku dijamanta, koja se proteže do mosta nosa. Kada dijete plače, mrlja se zacrveni, pa i kod odraslih ova mrlja pokazuje emocionalno stanje.
Vinozna mrlja, koja se može pojaviti i na drugim dijelovima glave i tijela, naročito je izražena u djece svijetle puti. S vremenom obično izblijedi, iako ponekad ostaje jedva zametljiva.

Četvrti tip hemangioma je "mongolska pjega", obična plavkasta mrlja koja se javlja na koži donjeg dijela leđa i na stražnjici. Ovaj hemangiom ne predstavlja nikakav problem. Potpuno je dobroćudan i obično ga nalazimo samo u djece. Potpuno nestaje u dobi kada dijete krene u školu.

Madeži su vrlo česta pojava na koži djece i odraslih. To su tamnosmeđe, boje mesa ili crne mrlje ili izbočine, obično veličine pjege ili nešto veće. Neki su plosnati, jedva primjetno uzdignuti iznad površine kože; drugi su uzdignuti kao bradavice, a neki čak podsjećaju na peteljku biljke. Uz rijetke iznimke, oni ne stvaraju nikakve poteškoće, ali su kozmetički nedostatak pa ih mnogi odstranjuju.
Naglo povećanje, ulceracija (stvaranje rane ) , dijeljenje boje i tkiva, kao i stvaranje kolutova ili kruga neke boje oko madeža, razlozi su da potražite pomoć lječnika.

 

 

Prilog: Inka Mandić

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.