Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

Lišaj uzrokuju živi mikroorganizmi poznati kao gljivice...

Lišaj uzrokuju živi mikroorganizmi poznati kao gljivice, koji žive na vanjskim slojevima kože, nokata i kose. Osim u posebnim okolnostima, oni ne napadaju u dubinu kože.

Lišaj glave ( tinea capitis ) prepoznajemo kao bezbolne dijelove na kojima je ispala kosa ili je ispucana, koža je upaljena i ljušti se. Prenosi se dodirom s jednog dijeteta na drugo. Gljivice su izolirane na predmetima kao što su frizerske potrepštine u salonima, sjedala u kinima i šeširi ili kape. Manje modrice ili povrede kože glave pogodno su mjesto za razvoj infekcije. Djeca prije puberteta više su osjetljiva nego odrasli ljudi, a dječaci su osjetljiviji od djevojčica. Lišajevi kože glave liječe se antimikotikom 3-6 tjedana.

Lišaj glatkih dijelova kože ( na kojima nema vlasišta- tinea corporis ili tjelesni lišaj) ,nalazimo u svim dobnim skupinama, iako je češći u djece.

Ovaj lišaj ne mora izazivati nikakve simptome ili može uzrokovati blagi svrbež. Započima kao plosnata crvena mrlja te se širi u obliku kruga ili potkove s perutavim i prištićavim vanjskim rubom i ljuštenjem u sredini. Uglavnom nastaje na izloženim djelovima tijela- licu, rukama i ramenima- a posebno na slabinama dječaka u pubertetu.

Tjelesni lišaj dobije se preko podova zaraženih gljivicama ( gimnastičke dvorane) , javnih tuševa koji imaju daščane podove, kreveta,klupa, i sličnih predmeta, a i preko dodira sa zaraženim životinjama. Životinja ne mora pokazivati znakove zaraženosti. Mačka, na primjer, može imati nevidljiva oštećenja na glavi koja teško uočavamo, ako nemamo posebnu fluorescentnu svjetiljku. Ovu vrstu lišaja također liječimo antimikotikom.

Gljivične infekcije identificiramo mikroskopskim pregledom brisa kože ili laboratorijskom metodom kulture tkiva.

 

Prilog: Inka Mandić

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.