Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

Dolaze topliji dani a s njima i promjena obuće , stoga često dolazi do iritacije nježne dječje kože.


Kod običnog žulja komadić površinskog sloja kože odvojen je od donjeg sloja . Do tog odvajanja obično dolazi zbog trljanja o cipelu, ili opekline. Odvojena koža, koja ne dobiva hranjive sastojke, umire, ali ostaje netaknuta nekoliko dana, ako je na neki drugi način ne povrijedimo. U međuvremenu krv apsorbira tekućinu koja nastaje u žulju, pa se ispod njega sloj kože regenerira i stvara se novi površinski sloj kože. Kad se žulj osuši, mrtva koža sama otpadne.


Infekcija je glavna komplikacija kod žuljeva i ona određuje naš postupak. Ako je žulj vrlo velik ili postoji vjerojatnost da ga povrijedimo zbog mjesta na kojemu se nalazi, treba ga probušiti sterilnom iglom, kako bi se iscijedila tekućina. Mali žulj obično sam po sebi zacjeljuje za nekoliko dana. Postupak se sastoji u tome da mjesto žulja održavamo čistim, radi zaštite od bakterija.


Budući da je sam žulj najbolja zaštita rane, treba nastojati sačuvati ga, sve dok se koža ispod njega ne regenerira. Sterilna gaza preko žulja štiti ga od nečistoće i prašine. Stavljajući vazelin na sterilnu gazu, sprečavamo sljepljivanje gaze i kože. Poslije 3-4 dana, kad se žulj već osuši, lagano vodom i sapunom istrljajte povrijeđeni dio kože, da biste odstranili mrtvu kožu.

Ako se na mjestu žulja pojavio gnoj, crvenilo i oteklina, te se prošire na kožu oko žulja,treba odmah otići liječniku jer se najvjerojatnije radi o infekciji.

 

Prilog: Inka Mandić

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.