brac online

Impetigo je vrlo zarazna bakterijska infekcija kože. Može se pojaviti na bilo kojem dijelu tijela, iako najčešće nastaje na izloženim dijelovima kože.

Kod djece se najčešće pojavljuje na licu, posebice oko usana i nosa, a nekad i na rukama i nogama. Inficirana su područja različite veličine koje mogu dosegnuti veličinu kovanice od pet kuna. Područja su isprva prekrivena sitnim mjehurićima koji pucaju i otkrivaju vlažnu crvenu kožu. Nakon nekoliko dana inficirano područje prekriva se zrnastim, zlatnožutim krasticama koje se od rubova postupno šire dalje. U težim slučajevima, infekcija zahvaća unutrašnje slojeve kože te nastaje ektima, ulcerozni oblik impetiga. To su mali gnojni čirevi s krastom koja je mnogo tamnija i deblja nego kod običnog impetiga. Ektima može biti praćena iznimno jakim svrbežom, a češanje nadraženog područja najbrži je način širenja ove infekcije. Ako se ne liječi čirevi mogu izazvati trajna oštećenja i promjenu pigmentacije kože. Najteža moguća komplikacija je glomerulonefritis, vrlo ozbiljna bubrežna bolest koja se javlja u otprilike jedan posto slučajeva i to najčešće u djece. Uz pomoć terapije antibioticima i odgovarajućeg načina prehrane, većina se oporavlja bez trajnih posljedica.

 

UZROCI

Ovo je infekcija koju izazivaju bakterije streptokoki ili stafilokoki. Ovih bakterija ima posvuda: u nečistim kupatilima, pokvarenoj hrani pa čak i u našem tijelu. Ako se dijete koje ima otvorenu ranu ili svježu ogrebotimu, kupa u nečistoj kadi može oboljeti od impetiga. Uporaba ručnika ili sapuna koji je prethodno koristio oboljeli, također prenosi zarazu.Ostale tegobe s kožom poput gljivičnih ili streptokoknih infekcija, gnojnih čireva ili raznih oblika dermatitisa mogu pospješiti pojavu impetiga. Ova iznimno zarazna bolest najčešće se širi tijelesnim dodirom ili s dodirom zaražene odjeće, posteljinom, ručnicima. Sama narav dječjih aktivnosti podrazumijeva stalan i čest međusobni tjelesni dodir djece, što ih čini najčešćim žrtvama, ali i nositeljima zaraze.

 

LIJEČENJE

Ključ liječenja, ali i prevencije impetiga je pravilna osobna higijena te čist okoliš. Kad se zaraza pojavi, pravovremena reakcija ublažit će težinu oboljenja, ali i spriječiti njegovo širenje. Kad jedan član obitelji oboli, ostatak se mora pridržavati istog sanitarnog režima. Ako se ranice ne očiste u roku 48 sati ili ako je riječ o malom djetetu obratite se liječniku. Kako bi prekinuo lanac zaraze, liječnik može preporučiti antibakterijske kupke za oboljeloga, ali i za ostale članove obitelji. Mast mupirocim koju čete dobiti isključivo na recept, vrlo je učinkovita u liječenju  klasičnih slučajeva impetiga. Ako ova mast u roku 48 sati ne postigne odgovarajući učinak, lječnik će vam prepisati oralni antibiotik poput penicilina ili eritromicina.Injekcije penicilina spriječit će razvoj teže infekcije, skratiti vrijeme liječenja i smanjiti mogućnost ponovne pojave bolesti.

 

PREHRANA

Budući da je vitamin A od presudne važnosti za rast i održavanje zdravlja kože, oboljeli bi trebali jesti veće količine žutog i lisnatog zelenog povrća ili uzimati svakodnevno beta karoten. Vjeruje se da cink jača imunološki sustav organizma pa se preporuča uzimanje cinka u preporučenoj dnevnoj dozi.No s ovim treba biti oprezan i uzimati uz liječnički nadzor ne duže od nekoliko tjedana a to se posebno odnosi na djecu.

Još jedna vrlo važna napomena: oboljeli trebaju prilikom pranja uvijek koristiti novi ručnik, a ručnike odjeću i posteljinu treba posebno prati i to na visokoj temperaturi.

 

Prilog: Inka Mandić

Podijeli članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.