brac online

 Reumatska groznica je rijetka bolest koja može biti opasna po život.

 

Ona je zapravo komplikacija nelječene streptokokne upale grla, koju je uzrokovala bakterija streptokokne skupine A. Simptomi se obično javljaju jedan do šest tjedana nakon streptokokne upale, iako je u nekim slučajevima upala bila toliko blaga da je mogla proći neprepoznata. Reumatska groznica može izazvati privremeni poremećaj neurološkog sustava koji je nekad bio poznat kao « ples sv. Vita «, a danas se naziva koreja. Osobe koje boluju od blažeg oblika imaju teškoće sa koncentriranjen ili  pisanjem, dok u težim slučajevima može doći do nehotičnog trzanja mišića ruku, nogu ili lica.

Reumatska groznica najčešće izaziva oticanje zglobova. Bol se često seli s jednog do drugog zgloba. Međutim najveća opasnost kod ove bolesti je izazivanje oštećenja srca. U više od polovice oboljelih dolazi do stvaranja ožiljaka na srčanim zaliscima, prisiljavajući ovaj životno važni organ da napornije radi kako bi pumpao krv. Tijekom mjeseci ili čak godina, osobito u slučaju ponovnog napadaja bolesti, ovo oštećenje srca može dovesti do teške bolesti poznate kao reumatska bolest srca, koja konačno može dovesti do zatajenja srca.

Zahvaljujući antibioticima, danas se reumatska groznica rijetko javlja u razvijenim zemljama.

 

SIMPTOMI

-vrućica

-crven, ispupčen osip s blijedim središtem i okruglim ili zmijolikim rubom obično na prsima, leđima i trbuhu

-otečeni, osjetljivi, crveni i iznimno bolni zglobovi- posebice koljena ili gležnjevi

-čvorići ili male koštane izbočine na otečenim zglobovima

-katkad slabost ili gubitak daha

-ponekad nekontrolirani pokreti ruku, nogu ili mišića lica

 

UZROCI

Ova bolest je posljedica upalne reakcije na bakteriju streptokok skupine A. Organizam stvara protutijela za borbu protiv bakterije, no protutijela napadaju pogrešnu metu- tkiva samog organizma. Protutijela prvo napadnu zglobove, a onda se često usmjerava na srce i okolna tkiva. Kako samo vrlo mali broj oboljeva od reumatske groznice strčnjaci smatraju da u razvoju bolesti sudjeluju i drugi čimbenici, poput oslabljenog imunološkog sustava.

Da bi se ustanovilo radi li se o strptokoknoj bakteriji treba se napraviti kultura brisa ždrijela, te temeljit pregled liječnika.

 

LIJEČENJE

Odgovarajuće i dugotrajno liječenje može uvelike smanjiti opasnost od srčane bolesti i drugih tegoba povezanih s reumatskom groznicom. Vrlo je važno mirovanje u krevetu i penicilin kako bi se riješili streptokoka. Možda će vam propisati dugotrajno uzimanje antibiotika kako bi se izbjeglo ponovnu bolest. Za artritičke bolove dobit ćete acetilsalicilnu kiselinu ili neki nadomjestak aspirina te možda neki kortikosteroid. Ako se razvila reumatska bolest srca, možda će za liječenje oštećenja srca biti potreban kirurški zahvat.

Vrlo je važno da se obrati pozornost na upale grla, osobito u djece. Ako vaše dijete ima tešku upalu grla bez drugih simptoma prehlade koju prati temperatura viša od 38,5 C ili blažu upalu grla koja traje duže od 2-3 dana, treba ići lječniku. Može se raditi o streptokoknoj upali grla koja se mora lječiti antibioticima.

 

Prilog: Inka Mandić

 

 

Podijeli članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.