brac online

Uho nas često jače boli noću, zato što se srednje uho ne može jednako dobro prazniti dok ležimo,osobito ako smo na boku, a gutanje, koje pomaže otvaranju Eustahijeve cijevi, rjeđe je dok spavamo.

Uhobolja je često posljedica stanja koja zahvaćaju vanjsko ili srednje uho. Neki od mogućih uzroka boli u vanjskom uhu jesu infekcije ili upale. Također upalu zvukovoda često izaziva pretjerana vlažnost koja može biti posljedica plivanja ili čak redovitog tuširanja tvz. plivačko uho. Bol može izazvati i strani predmet u vanjskom ušnom kanalu. To je osobito često kod male djece, koja katkad gurnu sitne predmete u uši. Ako predmet zapne može izazvati bol i upalu. Ako tada dođe do bakterijske ili gljivične infekcije, može se pojaviti i iscjedak. Začepljenost lojem može također biti bolna ako pritišće bubnjić.

Najčešće bolno stanje koje zahvaća srednje uho je infekcija – otitis media – moguća komplikacija kod prehlade i drugih infekcija nosa i grla, osobito u djece. To se događa kad upala nosnih kanala blokira Eustahijevu cijev pa se nakupi tekućina. Tad se u toj tekućini mogu namnožiti virusi i bakterije i izazvati povećan pritisak na bubnjić. Neugodu i gubitak sluha može izazvati i alergični rinitis npr. peludna groznica. Uhobolju može izazvati i refleksna bol od zubobolje i promjene tlaka zraka pri ronjenju ili letenju. Isto tako i neke kožne bolesti poput seboroičnog  dermatitisa i psorijaze mogu dovesti do upale uha. Još jedan i zapravo vrlo čest uzrok upale je pretjerano i neprikladno čišćenje ušne smole – cerumena . Cerumen ne samo da štiti zvukovod od prevelike vlažnosti, nego je i  odgovarajuća sredina za „dobre „ bakterije. Odstranjivanjem ove zaštitne pregrade- osobito štapićima za čišćenje uha, noktima ili drugim predmetima koji mogu ogrepsti kožu, olakšava širenje infekcije. Lak za kosu ili boja također mogu nadražiti zvukovod te dovesti do infekcije.

 

SIMPTOMI

-svrbež u uhu

-vodenasti iscjedak iz uha

-snažna bol i osjetljivost u uhu, osobito kad mičete glavom ili pri blagom potezanju uha

-žućkasti iscjedak iz uha koji zaudara

-privremeno oslabljen sluh

 

LIJEČENJE

Upala zvukovoda obično nije opasna bolest i često prolazi sama od sebe za nekoliko dana. No ako se bolovi pojačavaju ili se ne povuku za 24 sata, treba se javiti liječniku.Svrbež uha će rješavati kapima koje sadrže hidrokortizon , bolove paracetamolom, a ukoliko infekcija ne prođe za 3-4 dana uključit će oralni antibiotik.

 

PREVENCIJA

-oprezno čistite uši,vanjsko uho osušite čistom krpicom

-tijekom plivanja rabite čepiće za uši i nakon plivanja protresite glavom kako bi voda izašla iz ušiju

-nakon tuširanja možete osušiti sušilom za kosu tako da ga stavite na najmanju toplinu i brzinu i držite ga 30 cm od uha

-ako nosite slušni aparat, izvadite ga kad god je moguće kako bi se uho moglo osušiti; slušni aparat može sadržavati vlagu u zvukovodu

 

Prilog: Inka Mandić

Podijeli članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.