brac online

Komentari poput "ništa ne možeš napraviti kako spada" djeci se urezuju duboko u pamćenje i uništavaju njihovo samopouzdanje. Takvim kritikama treba stati na kraj

Glup sam, ne znam to, mrzim se, da se barem nisam rodio... i druge samodestruktivne dječje izjave najbolje je odmah iskorijeniti, napominju dječji psiholozi. Negativno zaključivanje o sebi mnogo je gore od ostalih loših navika, poput grickanja noktiju, jer izravno napada djetetovu osobnost i može utjecati na doživotno poimanje samog sebe. Nedostatak samopouzdanja, loše raspoloženje, depresija, otežano sklapanje prijateljstva i ljubavnih veza, loše ocjene i neuspjesi na poslu - samo su neke od štetnih posljedica negativnih misli i rečenica koje upućuju na lošu sliku o sebi. Stručnjaci upozoravaju roditelje kako moraju odmah reagirati i napraviti “plan akcije” kako bi pomogli djetetu da prestane s lošom navikom.

Pohvale i riječi potpore ne treba podcjenjivati jer one imaju veliku moć, kao i druženje s djetetom te pokazivanje pažnje i ljubavi. Prvi korak u tome je saslušati probleme te pokazati djetetu kako nisu nerješivi.

Samo najbolje o djeci

Iskoristite svaku priliku da pred drugima pohvalite dijete u njegovoj nazočnosti. Čuje li kako govorite prijateljima kako je sposobno, pametno ili dobro, brže će se naučiti cijeniti.

Tjeranje tamnih oblaka

Kroz igru i smijeh objasnite djetetu kako biste htjeli da prestane sa samodestruktivnim komentarima. Prikažite mu negativne misli kao tamne oblake i naučite ga kako ih otjerati samouvjerenim mišljenjem.

Ugovor o nenapadanju

Sklapanje ugovora o zaustavaljanju negativnih rečenica potaknut će dijete da stvori pozitivno mišljenje. Čujete li ga kako govori da je glupo ili nesposobno, odmah ga zaustavite i podsjetite na ugovor.

Vlastiti primjer

Čuje li dijete oca i majku kako govore negativno o sebi, i ono će se početi doživljavati kao nesposobnjaković

Sto posto ljubavi

Dijete mora znati da je voljeno u dobru i u zlu, napominju psiholozi. Neka mu pogreške budu poticaj da ih ispravi u budućnosti i da nešto na njima nauči, a ne upadne u ponor tuge i mržnje prema samom sebi.

izvor:24 sata

Podijeli članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.